Make your own free website on Tripod.com
HALAMAN KEJAYAAN ANDA    |    PENGENALAN
MENGENAL DIRI   |   CHAKRA   |   TENAGA DALAM   |   KESIMPULANNYA   |   HUBUNGI SAYA   |   BARANGAN HIKMAH

PENJANAAN DIRI YANG SABENAR ADALAH DENGAN PENGAKTIFAN TENAGA DALAM.

TENAGA DALAM


~ Sacara am nya, TENAGA DALAM ini amat berguna KAPADA KEHIDUPAN HARIAN KITA. Ini adalah satu Tenaga yang di anugerah kapada kita olih yang amat berkuasa. Bagi mereka yang mengetahui akan keistemewaan nya Ilmu Tenaga Dalam, ini lah ilmu yang mereka cari. Sacara dalaman nya pula, Ilmu Tenaga Dalam ini amat meluas keajaiban serta kegunaannya. Ia nya bolih di gunakan bagi meraih kehendak, mencapai cita cita, mencapai apa jua idaman kita, menjana minda ka tahap maksima, berkarisma dan berkewibawaan tinggi. Kapada diri Luaran ( Fizikal ) pula, adalah untuk kecergasan aktiviti harian.

Tenaga Dalam bukan lah satu Ilmu Kebatinan. Ilmu Kebatinan memerlukan sikap sikap tertentu saperti berpuasa, memutih, Pertapaan serta mentera metera dan zikir zikir tertentu bagi mereka mendapatkan ilmu tersebut. Ilmu Tenaga Dalam TIDAK berbuat demikian dan ia adalah Ilmu Hak azali yang dikurniakan olih yang maha kuasa kapada kita semenjak kita di dalam kandungan ibu lagi, tapi jika kedua dua nya digabungkan (ia itu Ilmu TENAGA DALAM dan Ilmu Kebatinan), maka akan menguatkan lagi tuntutan kedua dua ilmu itu.

~ Sacara AM nya, Tenaga Dalam yang amat berguna ini adalah satu Tenaga yang amat luar biasa serta sangat diperlukan bagi kehidupan kita seharian dan bagi mereka yang mengetahui akan keistemewaan nya Ilmu Tenaga Dalam, maka ini lah ilmu yang mereka cari.  
   Sacara dalaman nya pula, Ilmu Tenaga Dalam ini amat meluas keajaiban serta kegunaannya. Ia nya bolih di gunakan bagi meraih kehendak, mencapai cita cita, meraih apa jua idaman (anganan) kita, menjana minda ka tahap maksima, berkarisma dan berkewibawaan tinggi.  

MENGAPA PERLU DI AKTIFKAN

TENAGA DALAM adalah satu Tenaga yang amat luarbiasa kuasa nya. Saperti yang telah di terangkan di atas, ia nya bukan lah Ilmu Kebatinan atau Ilmu Mistik. Ia adalah Ilmu anda sendiri yang HAK. Anda samemang nya di bekalkan dengan kuasa ini dari anda dilahirkan, semasa anda berada di dalam kandungan Ibu anda lagi anda telah mempelajari Ilmu anda ini. Cuba kita perhatikan pada saorang bayi yang baru dilahir kan. Apa yang kita dapat lihat pada zahir nya ialah Ia akan menanggis. Tapi terfikir kah anda sabenar nya ia menanggis kerana telah meninggalkan Alam Pertapaan nya salama sembilan bulan sembilan hari dan akan menempuh Alam zahir yang penuh dengan pancaroba ini. Contoh nya, pernah kah anda perhatikan bahawa mata bayi tersebut terkedip kedip. Mengapa agak nya..?. Dan pernah tak anda lihat ia akan bercakap seorang diri dengan bahasa tersendiri..?, mengapa...?. Sebenarnya mata bayi tersebut terkedip kerana ia dapat melihat ANGIN yang menghembus kaarahnya, nampak udara kotor dan bercakap bersendirian...sebab dia sedang berbual dengan KAKAK nya, kita tak nampak, tapi dia berbual. Menakjubkan tak..!. Ini adalah sabahagian sahaja dari contoh kuasa kuasa luarbiasa yang terdapat pada kita Manusia. Kuasa Luarbiasa ini lah yang dinamakan TENAGA DALAM.
PERBEZAAN ANTARA TENAGA DALAM DAN KEBHATINAN

 Perbezaan antara Tenaga Dalam dan Kebatinan adalah, Ilmu TENAGA DALAM - adalah Ilmu yang dibekalkan, manakala Ilmu Kebatinan adalah Ilmu yang memerlukan pembelajaran ( Tuntutan ).
Sebab Ilmu TENAGA DALAM ini dikatakan Ilmu yang dibekalkan adalah berdasarkan kapada sa buah firman yang bermaksud :
                         " KAMU LAH KHALIFAH DI MUKA BUMI INI ".

Huraian nya mengikut yang tersirat ialah, jika sa orang Khalifah ( Pemerintah ), ia mesti memerlukan satu kuasa yang melebihi kuasa yang lain ( Kecuali kuasa yang maha esa ) untuk ia berdiri sabagai Pemerintah. Maka sesuai dengan firman tersebut anda sememangnya talah dibekalkan dengan Kuasa itu, tapi anda tidak menyedari nya.
Kuasa ini, saperti yang telah diterangkan sabelumnya akan luput apabila kita semakin meningkat usia dan ia nya juga akan semakin hari semakin tertutup ' HIJAB ' kita dek sebab perbuatan kita sendiri serta kealpaan kita juga.
Bolih kah ia di kembalikan saperti asal...?.
SUDAH TENTU BOLIH..!, KERANA TUHAN ITU MAHA ADIL SERTA MAHA PENYAYANG KAPADA UMAT NYA. Cuma kita sahaja yang tidak menyayangi diri kita.


~ Di perguruan kami : BAI-NURSUKMARASA, amat berbeza cara pembelajaran nya jika dibandingkan dengan mana mana perguruan yang terdapat di negara ini maupun di luar negara. Kami telah mengolah cara serta sikap laku nya bagi mendapatkan keberkesanan dengan tidak menjalani sikap sikap yang memenatkan itu serta dapat memendekkan cara proses penbelajaran nya dan yang amat membanggakan satelah bertahun tahun membuat kajian dengan terliti, disamping berguru pada peringkat syariat, tarikat dan hakikat serta ma'arifat, juga dengan membuat berbagai bagai penyelidikan dari buku buku, kitab kitab tentang Ilmu Tenaga Dalam ini, disamping kami  sendiri telah menghalusi serta mempratitik kan nya, Maka akhir nya kami mendapat satu fomula iaitu cara yang paling ringkas, mudah dan ampuh dan tidak sadikit pun berkurangan keberkesan jua keampuhannya, malah lebih teratur cara perlakuan nya di sertai keberhasilannya yang amat memuaskan dan Mujarab.  
BAGAIMANA..? dan SYARATNYA.
IKUTI LAH KA MUKA SABELAH UNTUK KETERANGAN SELANJUT NYA. TENAGA DALAM (Kesimpulannya)  
~ Terlebih dahulu, kami akan terangkan apa kah itu yang dikatakan Ilmu TENAGA DALAM di perguruan Bai-Nursukmarasa ini. Tenaga Dalam , saperti yang telah diterangkan di atas,adalah satu Tenaga Hak yang azali milik kita sendiri, yang amat luar biasa kekuatan serta kegunaannya yang sedia ada pada semua manusia dan juga mahluk mahluk yang lain cuma kekuatannya berlebihan pada manusia, kerana manusia mempunyai AKAL FIKIRAN manakala mahluk yang lain cuma mempunyai OTAK sahaja. Dari AKAL yang ada ini lah akan menjanakan satu kekuatan Tenaga Dalaman yang amat kuat ka tahap maksima bergantung kapada taraf permahaman saseorang individu itu. Ia merupakan kemudi ( control panel ) bagi mengarah sesuatu perbuatan atau pergerakan pada badan fizikal kita, adakala di sebut Mind Control. CHAKRA AJNA( Brow ) atau dalam bahasa Melayu dipanggil SIMPUL GHAIB,( juga dikenali sebagai Hijab Pusat Tenaga ), tugas nya adalah menarik sabanyak mungkin PRANA dari alam ini bagi menjana kekuatan Tenaga yang ada pada diri fizikal dan Mental. Dari janaan ini, ia akan mengembangkan AURA kita seterus nya akan membuat tubuh fizikal serta Mental kita segar dan sihat. Apabila kesihatan AKAL dan fizikal kita memuaskan, maka semua yang kita lakukan dan fikirkan akan berjalan lancar. Tenaga Dalam ini adalah anugerah yang maha esa kapada setiap hamba nya. samasa kita berada di dalam kandungan ibu selama sembilan bulan sembilan hari, kita sabenar nya sedang bertapa. Dilahirkan berbekal dengan Tenaga yang amat aktif dan sangat luar biasa, tanpa kita sedari. Cuba kita lihat saorang bayi yang baru di lahirkan, lihat bertapa comel nya ia, bersih, aktif dan tertarik kita kapada nya. Yang paling tidak sama sekali kita ketahui, ialah kebolihan nya yang sangat luar biasa, dimana  bayi tersebut dapat melihat, nampak, bolih berbual bual dengan mahluk mahluk halus serta mengatahui apa akan terjadi pada keluarga nya, cuma bayi itu tidak dapat menyatakan itu kapada kita,  ia cuma  akan menanggis sahaja. Kelebihan yang luarbiasa tersebut akan menghilang apabila bayi itu meningkat dewasa olih kerana atas perbuatan nya sendiri. ( Maksud nya HIJAB kita makin hari makin tertutup. Kita menipu, berbohong, tidak iklas, dengki mendengki, hasut menghasut dan perbuatan yang di larang kita lakukan serta tidak mesra Alam, menyebabkan hijap itu tertutup sedikit demi sedikit, tanpa disedari dek sebab kealpaan dan kebodohan diri sendiri ). Dengan sebab itu doa kita kurang makbul atau tidak makbul terus, penghidupan kita kurang Berkeyakinan, hidup tak senang, ada wang beribu masih tak cukup, susah mendapat kekasih sejati, sembahyang tak kyusuk dan berbagai lagi masaalah fizikal dan mental yang kita alami dalam kehidupan seharian. Cuba anda renungkan sabentar...... benar atau tidak.
AURA (Cahaya lapisan Perlindungan tubuh )  
   Apa yang dinamakan AURA itu?


Aura, adalah satu lapisan cahaya ghaib yang menyelubungi luaran tubuh kita. Ia berbentuk bujur telur yang terbalik.   
    Cahaya nya berbentuk lapisan warna yang berbeza mengikut kecenderungan individu. Ia juga (warna lapisan aura) akan betukar tukar mengikut kecenrungan kita dan memberikan makna yang tertentu kapada istilah istilah tersendiri dari sudut bacaan yang berbeza.  
    Aura ini juga adalah lapisan perlindungan kapada kita, kesihatan, emosi, cenderungan dan lapisan nipis serta tebalnya aura tersebut bolih di andaikan kapada permasaalahan sesaorang itu. Pembacaan nya serta istilah nya juga berbeza diantara penuntutan masing masing.  
     Tetapi, yang utama nya ialah ketebalan serta ketipisan Aura sesaorang itu. Tebal atau nipis nya Aura sesaorng itu bergantung kapada keaktifan Tenaga Dalaman atau Kesihatan nya. Jika Aura nya nipis pada sesuatu bahagian maka perlindungan nya kapada alahan sesuatu penyakit itu amat tipis, ia senang diserang penyakit pada bahagian tersebut. Pembacaan pada peringkat ini adalah sama pada semua pengtafsir AURA.


 
     Cahaya, Warna, tebal dan nipis Aura sesaorang itu kini bolih digambarkan dengan nyata dengan adanya kemera khas. Kini banyak terdapat syarikat yang bolih mengambil gambar gambar Aura ini.

Aura juga ada kaitan dengan perjanaan Tenaga Dalaman kita di mana ia nya adalah perlindung bagi bahagian luaran kita. Kekuatan Karisma dan kewibawaan sesaorang itu juga bergantung kapada ketebalan AURA itu.
    Selain nya adalah istilah kapada sikap individu tersebut.


kILIK SINI KA MUKA SABELAH UNTUK KESIMPULANNYA